25 Nisan 2014

TAM TAHILLI EKMEK

 Ekşi mayam tam kıvamına gelmişken ekmeklerimin peşi sırası kesilmiyor. Uygulama aynı bir kaç malzeme ilavesiyle karşınızda mis kokan tam tahıllı yoğrulmayan ekmek reçetesi.

Keyifli ve bol güneşli bir haftasonu diliyorum.


TAM TAHILLI YOĞRULMAYAN EKMEK

Malzemeler

1,5 cup (375 ml ) Tam buğday unu
1,5 cup (375 ml ) Çavdar unu
375 ml içme suyu
50 gr aktif ekşi maya
Ceviz
Tuz
ekşi mayam




son mayalanma
Yapılışı

Unlar karıştırma kabına elenir ve tuz ile tel çırpıcı yardımıyla iyice karıştırılır.
Bu karışıma maya ilave edilir ve tahta kaşıkla hafif karıştırılırken suyuda yavaşça ilave ederek malzemeye yedirilir ve bulamaç halinde çok karıştırmadan ve kesinlikle yoğurmadan üzerine streç film takılarak evin ısısı en uygun yerine 24 saat dinlendirilmek üzere kaldırılır.
  
24 saatin sonunda karışım unlanmış çalışma tezgahına alınır,içine ceviz eklenerek  zarf usulü hafifçe sağdan soldan yukarıdan aşağıdan katlanır ve pişirilecek kaba tekrar dinlendirilmek üzere aktarılır. 2-3 saat  daha bekletilerek ısıtılmış 230 derecelik fırına alınarak 40 -50 dk arası pişirme gerçekleştirilir. Ara ara fırın kapağını aralıyarak su sıkmanız, fırın kabına su koyarak fırının içine yerleştirmeniz veya buz atarak ortamı nemlendirmeniz kabuğunun daha yumuşak olmasına yardımcı olur. 








*Ben tarifi aynı ölçülerde 2 porsiyon çalıştım.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder