15 Nisan 2014

YOĞRULMAYAN ÇAVDAR EKMEĞİ ( ARTİSAN NO - KNEAD BREAD )

Ekmeğin benim için bir tutkuya dönüştüğünü daha önceki yazımda paylaşmıştım. Evet çok emek isteyen , yaptıça gelişen , tecrübe ve bilgi isteyen bir alan ekmek. Ama temel besinimizin en adil şekilde el değmeden geleneksel usüllerle yapılma seçeneği varken bence artık marketlerden uzun raf ömrü olan ve besin değerini kaybetmiş gıdalardan artık uzaklaşalım derim. Hele ki çocuklarınız varsa bence ilk önce onların gelişimini düşünerek ilk adımın atılması gerektiğini düşünüyorum. Benim hala çeşitli reçeteler denemelirim devam etsede, yoğrulmayan ekmek en iyi sonucu almamdaki tek uygulama. Aşağıda tarifini vereceğim ekmek, EKMEK SANATI sitesinden uyarlanmıştır. Her çeşit ekmek tarifini ve uygulama yöntemlerini bu siteden bulabilir ve güvenle uygulayabilirsiniz.

 


Yoğrulmayan Çavdar Ekmeği

2 tam 2/5 Cup (300 gr.)  Ekmeklik Un  

2 Cup (250 gr.) Çavdar Unu  

1 tam 4/5 Cup (440 gr.)  Arıtılmış su  

3/4 Tatlıkaşığı /Tuz.

50 gr. Ekşi Maya

Kapaklı Döküm Tencere 
 

YAPILIŞI:
 

Akşamdan su ve tuz hariç tüm malzemeler  kabartma kabına konulur. Tahta kaşık veya  silikon el çırpıcısı ile iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır, arkasından tuz serpilerek tekrar karıştırılır. Üzerine suyun tamamı dökülerek tahta spatula ile kuru kısım kalmayıncaya kadar karıştırılır ve üzeri hava almaması için STREÇ FİLM ile kapatılarak ılık bir yere konur.

 



EN AZ 12-18 (ben 24 saat tercih ediyorum) saat sonra  çalışma tezgahı, süzgeç yardımıyla  Ekmeklik un ile bolca unlanarak ekşimiş olan hamur buraya alınır.

 


Bu arada hamurun son kabarmasını yapacağı kalıp hazırlanır,Hasır veya pişirme kabının ölçülerine uygun ebatta kalıbın üzerine temiz pamuk bırakmayacak bir bez konularak yine süzgeç yardımı ile yapışmasını önlemek amacıyla bolca unlanır.
Hamur nazik bir şekilde zarf usulü (sağdan soldan yukarıdan aşağıdan) katlanarak kat yerleri aşağıya gelecek şekilde top yapılır ve unlanmış bezin bulunduğu kaba yavaşça konulur ve üzeri aynı bez ile örtülerek son kabarması beklenir.


Uyarı: Hamur çok cıvık olduğu için bu işlem yapılırken çok dikkatli ve çabuk olunmalıdır.

1.5-2 saat arası son kabarma süresi hesaplanarak beklenirken son yarım saatte fırın 230 Santigrat dereceye getirilir ve içinde ekmeğin pişeceği tencere, ısınması için fırının en alt rafına konulan ızgaraya yerleştirilir.
Bekleme süresi dolunca sıcak fırından ısınmış olan pişirme kabı dikkatle çıkarılır, ocağın üzerine yerleştirilerek acele etmeden son kabarma kabındaki hamur sıcak kaba dikkatle bırakılır. Sıcak kabın dışarıda bekletilen kapağı kapatılarak tekrar fırına sürülür.

230 Santigrat derecede 20 dk., 200 Santigrat derecede 10 dk. kapaklı bir halde pişirme devam eder. 30 dk.'nın sonunda kapak, kabın üzerinden dikkatlice fırın dışına alınarak ekmek kapaksız kapta 15 dk.-  20 dk. arası daha pişirmeye devam edilir.


 









Fırından çıkarılan sıcak kaptan alınan ekmek ızgara üzerinde pamuk bir bez ile soğumaya bırakın ve iyice soğuduktan sonra ince ince dilimleyin.


* Ekmeklerimiz oldukça dolgun ve ağır bir yapıya sahip olduğundan ince dilimleme önerilir.
* Ekmeklerimizi yapısı sertleşmesin diye kızartmıyoruz sadece hafif ısıtmayı öneriyoruz.
* Paylaştığı değerli bilgiler için ekmek sanatı sitesine çok teşekkür ederim

Sevgiler






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder