22 Nisan 2014

YOĞRULMAYAN EKMEK 2 (ARTİSAN NO - KNEAD BREAD )

 Ekmek denemelerim de yeni reçeler uygulamaya , araştırmaya işlerden fırsat buldukça devam ediyorum. Aşağıdaki reçete %50 tam buğday %50 çavdar unu karıştırılarak ve ekşi maya kullanılarak uzun bir fermantasyondan sonra pazar kahvaltısın da masamıza eşlik ettiler. Besledim, büyüttüm , sevgimi kattım ve ekşi mayam beni mahçup etmedi. Bol gözenekli dokusuyla karşınızda.


Yorulmayan Ekmek 2 (  Artisan no - knead bread )

MALZEMELER:


* 3 CUP ,3 BARDAK ( 1/2 TAMBUĞAY UNU+ 1/2 ÇAVDAR UNU )

* 1 + 1/2 CUP , 1.5 BARDAK İÇME SUYU

* 50 GR EKŞİ MAYA VEYA 5 GR İNSTANT MAYA

* 1 TATLI KAŞIĞI TUZ

YAPILIŞI:

Unlar karıştırma kabına elenir ve tuz ile tel çırpıcı yardımıyla iyice karıştırılır.

Bu karışıma maya ilave edilir ve tahta kaşıkla hafif karıştırılırken suyuda yavaşça ilave ederek malzemeye yedirilir ve bulamaç halinde çok karıştırmadan ve kesinlikle yoğurmadan üzerine streç film takılarak evin ısısı en uygun yerine 24 saat dinlendirilmek üzere kaldırılır.

24 saatin sonunda karışım unlanmış çalışma tezgahına alınır ve zarf usulü hafifçe sağdan soldan yukarıdan aşağıdan katlanır ve pişirilecek kaba tekrar dinlendirilmek üzere aktarılır. 2-3 saat  daha bekletilerek ısıtılmış 230 derecelik fırına alınarak 40 -50 dk arası pişirme gerçekleştirilir. Ara ara fırın kapağını aralıyarak su sıkmanız veya fırın kabına su koyarak fırının içine yerleştirmeniz kabuğunun daha yumuşak olmasına yardımcı olur.

* İsterseniz içine ceviz koyabilirsiniz.
* Ekmeklerimizin yapısı dolgun ve ağır olduğundan ince dilimlemeyi ve kızartmak yerine ısıtmayı öneriyoruz.


Sevgiler








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder