21 Nisan 2014

EKŞİ MAYA ( SOURDOUGH)

  Gerçek gıdanın peşindeyseniz ve yaptığınız ekmeğin tamamen doğal olmasını istiyorsanız işin başlangıcı iyi bir mayadan geçiyor. Ekşi maya un ve sudan oluşan bir yapıdır. Yapımı kolay yada yüzde yüz ilk yapılışta iyi sonuç verir garantisini söyleyemiyoruz. Ekşi maya yapımında başarı elde etmenin başında iyi su ve kullanılan unun cinsi ,ortamın ısısı çok önem taşır. Bu bize ekşi maya üretiminde ne kadar başarılı olabiliriz sorusunu beraberinde getiriyor. Bu, cevabı net olmayan bir sorudur. Gerekli doğru malzeme ve uygun ortam  yeterlidir. Birde gereken ilgi ve şevkati gösterirseniz inanın sizi mahcup etmez. Bu bahsettiklerimiz gözünüzü korkutmasın ve mutlaka birden fazla deneyin ve hiçte zor olmadığını sizde keşfedin derim.





 GEREKLİ MALZEMELER:


Ekşi mayayı büyütüceğiniz cam kapaklı kavanoz 

Karıştırmak için tahta kaşık

Un (taş değirmende öğütülmüş veya şehirde bulabileceğiniz en katkısız halk ekmek unu)

Su arıtılmış içme suyu

İlk 2 gün için üzerine örtmek için temiz tülbent

Süre: 1 hafta içinde aktifleşmeye başlayacaktır.


1- 1 bardak organik tam buğday ya da çavdar ununu, 1 bardak kaynak suyu ile iyice temizlenmiş cam bir kavanozda bir araya getirin ve tahta kaşıkla iyice karıştırın


2- İki gün boyunca aklınıza geldikçe bu bulamacı karıştırın,  uyanan mayalar hava alsın.Bu iki gün boyunca ılık bir yerde üzerine tülbent örterek hava alacak şekilde barındırın.

 3-  Üçüncü gün bu karışımın yarım bardağını ayırarak üzerine yarım bardak un ve yarım bardak su ekleyin. Yine, gün boyu aklınıza geldikçe karıştırın.ve kapağını kapatın. Fermantasyonu hızlandırmak için içine siyah üzüm atabilirsiniz ve 1 haftanın sonunda içinden mutlaka çıkarmalısınız.

4-Dördüncü gün yine yarım kap karışımını ayırın ve üzerine yarım bardak un ve su ekleyin.


*Bu şekilde yedinci güne geldiğinizde içi kabarcıklarla dolu bir karışımınız olacaktır. Biraz ekşi kokan ama son derece canlı bu karışıma ekşi maya diyoruz!artık buzdolabına kaldırabilirsiniz.

*Mayadan kullandıkça aynı ölçülerde un ve su katıp karıştırmanız yeterli olacaktır.

* Mayanızın rengi değişirse , dokusu bozulursa ,çürüme yaparsa ,kokusu değişirse mutlaka dökün ve yenisini hazırlayın.


Sevgiler





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder