EKŞİ MAYALI KÖY EKMEĞİ
Malzemeler
* 3,5 cup Tam buğday unu (Taş değirmende öğütülmüş katkısız)
* 2 cup içme suyu (oda sıcaklığında)
*1,5 cup Aktif hale getirilmiş oda sıcaklığında Ekşi maya (buzdolabında muhafaza ettiğimiz ekşi mayayı çalışma yapmadan önce oda sıcaklığına getirip,karıştırıp havalandırıp canlandıralım )
* 1 tatlı kaşığı Tuz
Yapılışı
Un ve tuz karıştırma kapında iyice harmanlanır, ortası havuz şeklinde açılmış unun üzerine ekşi maya ilave edilir ve bu karışıma su azar azar ilave edilerek tahta kaşık veya spatula ile karışım bulamaç haline getirilir ve 24 saat mayalandırılmak üzere üzeri streçfilm ile kapatılarak ılık bir yere dinlenmeye alınır.
24 saat sonunda bir hayli cıvık olan bu karışım unlu çalışma tezgahına alınarak 10 dk yoğurma işlemi yapılır ve ekmek karma malası veya spatula yardımıyla zarf usulu katlanarak son şekil verilir ve 2.dinlendirilmeye alınır.(yaklaşık 1-1,5 saat kadar)
Şekil verilerek 2.dinlendirme
Fırın 230 dereceye ayarlanarak pişirme kabı ısıtılmak üzere fırına yerleştirilir ve ekmeğe jilet veya keskin bir bıçakla kesik atılır. Ben döküm tencere kullandığım için ekmeğimi kapaklı olarak 40 dk kapaksız 10 dk daha pişilmek üzere fırına verdim.
Fırından çıkmış son hali
Bu süre sonunda ekmek pişirme kabından alınır üzerine temiz bir bez örtülerek az 2 saat soğumaya bırakılır ve soğuma gerçekleştikten sonra dilimlenir.
Zeminden tok ses geldiyse tamamdır
Son hali
Sevgiler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder