Evde pişirdiğiniz ekmeğin kokusunu içinize bir çekseniz aranızda oluşabilecek tutkuyu size anlatamam. Özellikle kış aylarında içinizi ısıtıyor. Bu tarif de elde ediceğimiz ekmeğimizi ister çocuklarınızın okuluna mini sandwich olarak hazırlayabilir veya Almanların yaptığı gibi pazar kahvaltılarınızı tadlandırabilirsiniz. Ben içinde bulunduğumuz ramazan ayında iftar öncesi hazırlamanızı,çorbalarınızın yanına sıcak başlangıç olarak arasına tereyağı ve peynir ile beraberlik oluşturmanızı öneririm.
Brötchen(minik somunlar)
Malzemeler(8-10 adet)
- 300gr.Tam buğday unu(Halk ekmeğin ununu kullandım,Söke'de kullanabilirsiniz)
- 1/2 paket yaş maya veya bir paket instant (kuru) maya
- 1 çorba kaşığı şeker
- 40 gr. tereyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 200ml. oda sıcaklığında su
- Üzerine sürmek için süt
- 1-Temiz bir tezgah üzerine unu eleyin ve ortasına bir çukur açın. Mayayı ve suyun yarısını elinizle çukurda karıştırın, şekeri, tereyağını ve en son tuzu ekleyin.
- 2- Kalan suyu yavaş yavaş ekleyerek kenarlardan unu yavaş yavaş katarak yumuşak bir hamur yapın. 5-10 dakika kadar hamurdaki havanın çıkması için bastırarak,içeriye doğru toparlayarak yoğurup daha sonra rulo haline getirip, temiz pamuk bırakmayan bezle üzerini örtün ve 15 dk.oda sıcaklığında dinlendirin.
- 3- Ruloyu istediğiniz büyüklükte eşit parçalara bölün ve şekil vererek unlanmış pişirme kağıdına dizin. Üzerlerini örterek ikinci bir dinlenme için 25 dakika bekletin.
- 4- Bekleme süreleri boyunca mayalanma işlemi istediğimiz kıvama gelecekve son şekil verme işlemi için hazır olucaktır. Ben top top yaptım.İsterseniz keskin ve ıslak bir bıçakla üzerlerine istediğiniz şekli verin. Kesikler çizik boyutunu geçmesin.En son olarak üzerine az miktarda süt sürün ve dilerseniz haşhaş ile dilerseniz çörekotu ile süsleyin.
- 5- 200° C’de önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar (yaklaşık 15-20 dakika ama fırından fırına bu süre değişebilir) pişirin.Benim midi fırınım olduğundan süre biraz daha değişken oluyor.En önemli unsurlardan biri de ekmeğinizi pişirken ortamın nemli olması. Bu işlemi dilerseniz su püskürtmeyi sağlayan temiz bir fısfıs ile veya ısıya dayanıklı bir fırın kabına su koyarak ortamı nemlendirebilirsiniz.
http://www.thekneadforbread.com/
http://www.cookingbread.com/
http://www.breadinfo.com/
http://www.abreadaday.com/
Bir başka tarifte görüşmek üzere,evinizin sıcaklığı ve huzuru eksik olmasın dileklerimle.
Sevgiler,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder