30 Ağustos 2010

Baharat Kokusu: Zerdeçallı ve Hardal Tohumlu Patates (Aloo Chaat)


Ben tam bir baharat tutkunuyum. Yapılacak yemek ne olursa olsun içinde mutlaka damağımda tad bırakacak bir baharat ararım. İster et yemekleri,ister tavuk veya sebze olsun birlikteliklerini seviyorum. Mutfaktaki yaydığı kokulara bayılıyorum. Kekik,köri,zerdeçal veya kişniş... Hiç fark etmez. Ama mutlaka olmalı. Tarifini vereceğim bu lezzet bir çok baharatla karşımıza çıkıyor ve ana yemeklerinizin yanında mükemmel partner oluyor. Aslında bunu ilk önce annemin elinden yedim,daha sonra daha farklı versiyonuyla Mutfak Sanatları Akademisi'nin facebook paylaşım sayfasından ilaveler yaparak denedim.


Zerdeçallı ve Hardal Tohumlu Patates (Aloo Chaat)

Malzemeler
  • 500 g patates (yaklaşık 5 büyük adet )
  • 2 tatlı kaşığı kişniş
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı hardal tohumu
  • 1 adet soğan, ince kıyılmış
  • 1/2 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 1/2 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
  • 1/2 tatlı kaşığı biberiye
  • 1 çay bardağı su
  • tuz ve taze öğütülmüş karabiber
  • kekik
  • yarım domates(opsiyonel)
Hazırlanışı:


  • Patatesleri ister kabuklu olarak,ister kabukları soyulmuş(opsiyonel), bol tuzlu suda 5 dakikayı geçmeyecek şekilde sertliğini kaybetmeden haşlayın. Yani patatesler, bıçağı sapladığınızda patatesin üzerinde duracak kadar sert olmalıdır. Eğer kabukları ile haşladıysanız, bir bıçakla patateslerin kabuklarını soyun ve küp şeklinde (1 cm) doğrayıp bir kenara ayırın.
  •  Yağı, kalın tabanlı derin  bir tavada, orta hararetli ateşte ısıtın. Hardal tohumunu ve kişnişi, hardal tohumları patlayana dek, yağda 30 saniye kavurun.
  • Soğanı ekleyin ve pembeleşip yumuşayana dek, kısık ateşte 5 dakika pişirin. Zerdeçal, toz kırmızıbiber, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. En son olarak küp şeklinde doğranmış patatesleri tavaya ekleyin ve kavurmaya başlayın.
  • Patatesler ısınıp tavadaki malzemelerle tamamen karışana dek birkaç dakika kavurun. 1 çay bardağı suyu ilave edin,isterseniz bu noktada ilave olrak yarım domatesi küp küp doğrayıp içine ekleyin. Kendi damak tadınıza göre bir miktar daha tuz,kekik ve kırmızıbiber koyabilirsiniz.


Mutfağınızdan baharat kokusu eksik olmasın,afiyet olsun.

 Sevgilerimle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder